När någon dör

Att förlora någon kan vara svårt. Det är inte bara sorgen som är jobbig utan många blir också oroliga över allt som måste ordnas. Då är det viktigt att du tar tid på dig och inte har bråttom.

Om någon i din närhet dör ska du ringa 112. Ifall personen som dör vårdades hemma av vårdpersonal från hemtjänsten ringer du i stället till dem. I båda fallen kommer en läkare för att bekräfta att personen är död och för att skriva ett dödsbevis. Ett dödsbevis behöver du till exempel för att få sköta den dödes bankkonton.

Läkaren ser till att den döde transporteras till bårhuset på Växjö lasarett. Om du vill att en särskild begravningsbyrå ska transportera den döde kontaktar du dem själv. Den döde är kvar på bårhuset tills du har valt en kista. Då läggs den döde i kistan, det kallas för kistläggning. Sedan transporteras kistan till en lokal och är där fram till begravningen. Den lokalen heter bisättningslokal. I bisättningslokalen kan du också få se och ta avsked av den döde.

Det här är några saker du som anhörig bör göra så fort som möjligt efter dödsfallet

Kontakta en begravningsbyrå

Du kan välja om du vill att begravningsbyrån ska hjälpa dig med allt inför begravningen eller om du vill göra vissa saker själv. Det du behöver ha deras hjälp med är att skaffa vårdnadsintyg, beställa kista, kistläggning och transport till bisättningslokalen.

Säga upp alla kontrakt och avtal

Till exempel hyreskontrakt, el och telefon.

Säga upp medlemskap i föreningar och organisationer


Ta hand om det praktiska

Ordna boende till husdjur, töm kylskåp och sänk värmen.

Gör en adressändring

Genom Skatteverket ändrar du adressen så att posten kommer till den som har hand om dödsboet. Dödsboet är den dödes tillgångar och skulder vid dödsdagen. Om någon bodde tillsammans med den som dött tar ofta den personen hand om dödsboet.

Ta hand om posten

Gå igenom all post som den döde har fått. Om du behöver hämta ut paket som den döde har fått behöver du ett vårdnadsintyg. Anmäl också att posten ska eftersändas.

Betala inga räkningar

Om den döde har fått räkningar, vänta med att betala dem. Tänk på att avsluta autogiro som den döde har haft. 

Klipp sönder legitimation, pass, körkort och kontokort


Säg upp försäkringar

Om någon försäkring ska finnas kvar, skriv över den på den personen som ska ha den.

Se över ekonomin

Någon behöver ta hand om dödsboets ekonomiöppnas i nytt fönster fram till bouppteckningen. Om den dödes tillgångar var små, kan du ansöka om ekonomiskt bistånd hos kommunen för att kunna betala begravningen.

Förbered begravningen

Prata med begravningsbyrån och bestäm vad du vill ha hjälp med och vad du vill göra själv till begravningen.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 februari 2018